Presentatie over de Zeldzame broedvogels van Twente in 2017 door Ben Hulsebos.
Zie voor meer informatie de Agenda.
• 17 Maart 2018. Excursie naar `Twickel`
Op zaterdagmorgen 17 maart is er een excursie naar het landgoed Twickel.
We komen via het Bokdammerveld, waar een stukje van de 'Umfassungsweg' volgen, bij Watermolen. Hier grote kans op de Grote gele kwikstaart.
We zullen o.a. de Middelste Bonte Specht, maar ook de andere spechtensoorten tegen kunnen komen.
Verder zullen we vele andere bosvogels horen en zien. Met goede kans op Kuifmees en Goudhaan.
Zie voor meer informatie de Agenda.
>>> Jubileum uitgave Ficedula - Nu speciale prijs<<<
In 2014 bestond de Twentse Vogelwerkgroep 50 jaar. Ter gelegenheid hiervan is op 14 september 2015 een speciale uitgave van het kwartaalblad Ficedula uitgebracht.
Het nummer bevat 128 pagina’s op A4-formaat en is geïllustreerd met veel prachtige kleurenfoto’s van voornamelijk Twentse fotografen.
• In hoofdstuk 1 ‘De Twentse Vogelwerkgroep’ wordt een blik achter de schermen van de werkgroep gegeven; activiteiten, personen en gebeurtenissen in 50 jaar TVWG (8 pagina’s).
• In hoofdstuk 2 worden in 64 pagina’s de karakteristieke broedvogels van Twente van de afgelopen 50 jaar beschreven.
Per soort worden behandeld: verspreiding, habitat, aantalsontwikkeling, de belangrijkste gebieden, dichtheden, kansen en bedreigingen en bijzonderheden.
De huidige uitblinkers zijn de Middelste Bonte Specht waarvan 38% van de Nederlandse populatie in Twente broedt, Kraanvogel (20%), Grote Gele Kwikstaart (13%),
Steenuil (10%), Wintertaling (9%), IJsvogel (7%) en de Kerkuil en Oehoe (beiden 6%).
• Hoofdstuk 3 behandelt in 10 pagina’s een 5-tal karakteristieke niet-broedvogels: Taiga- en Toendrarietgans, Klapekster, Kraanvogel en de Blauwe Kiekendief.
Van iedere soort worden verspreiding, habitat, aantalsontwikkeling, belangrijkste gebieden, kansen en bedreigingen en bijzonderheden behandeld.
• Hoofdstuk 4 gaat over roofvogeltrek over Twentse telposten (18 pagina’s). Er wordt van 20 roofvogelsoorten beschreven wanneer ze doortrekken en op welke momenten de aantallen pieken.
Ook wordt een vergelijking gemaakt tussen de verschillende telposten; zoals Aamsveen, Oelemars, Engbertsdijksvenen, Haaksbergerveen, Wierdense veld en Usselerveen.
• In het afsluitende hoofdstuk 5 volgt een evaluatie wat 50 jaar natuurbehoud en natuurbeleid voor de karakteristieke Twentse vogelsoorten heeft opgeleverd (14 pagina’s).
Voor de verschillende landschapstypen worden conclusies gegeven alsmede aanbevelingen gedaan voor verbetering van beleid en beheer in de toekomst.
NU
Deze Ficedula is te bestellen door € 8,50 over te maken op IBAN NL05 INGB 0005 9488 43 t.n.v. Penningmeester TVWG te Wierden onder vermelding van postcode en huisnummer.